Babka CUD.jpg
Babka CUD.jpg Rozmiar 71 KB |
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 4 jaja
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- po 2 łyżeczki sody, kakao i cynamonu
- 3 łyżki dżemu (najlepszy z czarnej porzeczki)
- 2 garście orzechów włoskich
- 120 g czekolady mlecznej
Masło utrzeć z cukrem, dodaj żółtka, ucieraj dalej. Następnie dodać połowę mąki wymieszanej z sodą, kakao i cynamonem i mleko, zmiksować. Dodać resztę mąki i dżem, ponownie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać szpatułką. Orzechy wsadzić do woreczka i rozbić wałkiem lub tłuczkiem na mniejsze cząstki, wsypać do ciasta, zamieszać. Można także dodać rodzynki. Babkę wlać do formy z kominem, piec godzinę w 180 stopniach.
Czekoladę rozpuścić z dwiema łyżkami mleka i polać wystudzone ciasto.